BIG transforms Transitlager concrete warehouse into residential & arts building (CH)

BIG has won an invited competition to renovate and extend an existing 1960's concrete warehouse situated in a Basel industrial district, which is being transformed into an alternative Arts District. Located in Basel's upcoming Dreispitz neighborhood, which is envisioned as an attractive and inviting urban quarter in Herzog de Meuron's master plan from 2003, the existing 18,000 m² 'Transitlager' built in the late 1960s is to be renovated and extended by up to 7,000 m² for residential and arts related purposes.


Transitlager will be renovated and extended for residential and arts related purposes.

The development is undertaken by Basel-based real estate group Nüesch Development for the Christoph Merian Foundation with the assistance of the UBS investment company Balintra AG. The winning entry which included engineers Bollinger Grohmann and HL Technik was chosen among proposals from Harry Gugger Studio and Lacaton Vassal among others.

The Transitlager's surrounding industrial area is characterized by the geometries of infrastructures - the intersecting railways, loading docks and turning radiuses that weave through the city and create a puzzle of linear buildings with pointy corners and staggered façade lines into an untraditional and adventurous urban area consisting of galleries, restaurants and creative businesses. The iconic character of the existing Transitlager, its generous surrounding public spaces, and connection to the city's botanical garden makes the building a natural focal point of the Arts District. By re-programming and extending the former warehouse into a multifunctional series of floors for various uses, BIG proposes a cross breed of art, commerce, working and living. Two distinct buildings on top of each other form a mixed-use hybrid with activity and life 24 hours a day.

"We propose a transformation of the Transitlager that builds on the industrial logic of the existing building and of the surrounding area. The extension doubles the size of the Transitlager and becomes an opposite twin – based on the same structure, but with a different geometry. The combined building becomes a spectrum of optimal conditions: From open and flexible plans to tailor made units, public programs to private residences, vibrant urban space to peaceful green gardens and from cool industrial to warm and refined. " Andreas Klok Pedersen, Partner, BIG.

The wide dimensions of the former warehouse, the mix of programs, the structural limits and the sun orientation creates a typology that is neither point house nor slab – a folded geometry adapted to the specifics of the existing structure and optimized for daylight and views. The staggered edge and pointy ends echoes the geometries of the industrial buildings of the neighborhood, creating a surprising familiarity with the heterogeneous surroundings.

"The stacking of two complimentary structures – one on top of the other – has generated a new take on the typology of the communal courtyard. Where the typical residential courtyard finds itself incarcerated by walls of program, the roofyards of the Transitlager combine the tranquility and communal space of the court

Related News